Krul versus Platte Peterselie

Gepubliceerd op 25 augustus 2025 om 20:57

Klassiekers uit dezelfde familie die mekaar aanvullen, met duidelijke verschillen.

Zowel in de moestuin als in de keuken hebben beide hun plaats.


Krul versus Platte Peterselie/Blog Bezige Bij

Gelijkenissen

 

Peterselie komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.

Het werd gekweekt als medicinale plant en werd later pas populair als smaakmaker in gerechten.

De plant wordt naargelang omstandigheden 20 tot wel 60 cm. hoog.

*Zaaien

 

Binnen zaaien:

Zaai in februari- maart binnen in potjes bij kamertemperatuur.

Doe de zaden in een bekertje met water en laat 24 uren weken, dit zorgt voor een snellere kieming.

Gebruik een luchtige, waterdoorlatende potgrond eventueel gemengd met grof zand of zaai- en stekgrond.

Zaai 4-5 zaden in een potje van ongeveer 9x9 cm., zaai 0.5 tot max. 1 cm. diep.

Druk de zaden licht aan en bedek ze met een dun laagje zand of vermiculiet, max. 0.5 cm.

Houd de grond licht vochtig en dek potje af met folie.

Peterselie ontkiemt langzaam, min. 2 weken maar kunnen er ook 4 zijn.

Vanaf de eerste zaailingen verschijnen, verhuis je het potje naar een koele/koude en lichte plaats.

Uitplanten:

Plant de zaailingen uit wanneer ze ong. 5 cm. zijn, buiten, in pot of volle grond.

Peterselie houdt niet van verplanten en schiet daardoor makkelijk in bloei, verplaats dus de hele kluit.

Plant op 10 à15 cm. van mekaar en 25 cm. tussen de rijen.

Buiten zaaien:

Dit kan vanaf maart tot en met juni, de peterselie kiemt tussen 10 en 25 gr.en duurt 1 tot 4 weken. 

Eventueel uitdunnen, hou rekening met de plantafstand.

 

*Volle grond of pot

 

Zowel Krulpeterselie als Platte Peterselie kunnen in volle grond of pot, de oogst is waarschijnlijk beter in volle grond.

Ze houden van vochtige, humusrijke goed doorlatende grond, verbeter dus de grond met compost of organische meststof voor het planten.

De grond constant vochtig houden maar natte voetjes vermijden, vooral in pot, extra water geven bij droog, warm weer, zorg wel voor drainagegaten om wateroverlast en rotting te voorkomen.

Kies een plaats in de zon met namiddagschaduw, halfschaduw of constant lichte schaduw, Peterselie houd niet van brandende zon. Potten kunnen bij heet weer makkelijk verplaatst worden.

Combineren goed in de tuin met kruiden die ook van vocht en schaduw houden zoals Basilicum, Bieslook, Dille maar hou uit de buurt van Munt en Sla.

 

*Oogsten

 

Oogst regelmatig vanaf de plant ong. 15 cm. is, dit werkt als snoeien en stimuleert de plant, dit kan tot laat in de herfst.

De beste tijd om te snoeien is 's ochtends of 's avonds, nooit in volle zon, zodat de etherische oliën niet verdampen.

Knip of snij de stengels een paar centimeter boven de grond af, begin bij de buitenste, oudste blaadjes, zo geef je de binnenplant ook weer meer ruimte.
De stengels bevatten evenveel smaak als de blaadjes en kunnen op dezelfde manier gebruikt worden, of gebruik in bouillon, soep, stoofpot...

Zorg dat er genoeg jong blad en steel overblijft in het hart van de plant, zodat deze weer kan aangroeien.

Zijn er bloemstelen, knip deze dan weg, de plant maakt dan meer blad.

 

*Winterhard

 

Peterselie kan goed tegen de kou en is winterhard mits bescherming.

Dek in volle grond af met een stro/mulchlaag en eventueel vliesdoek.

De plant zal waarschijnlijk afsterven, het wortelgestel loopt terug uit in het voorjaar.

Potten verplaats je naar de koude kas of binnen op een warme, lichte plek.

*Bloeitijd

 

Peterselie bloeit in het 2de jaar van juni tot en met juli.

Tot de plant bloeit kan je oogsten, zodra de bloemstelen verschijnen niet meer wegens smaakverlies.

Laat de bloeiende plant staan om insecten aan te trekken en zaad te laten maken of verwijder in z'n geheel.

Dit zaad kan gebruikt worden om Peterselie opnieuw te zaaien in het vroege voorjaar.

De bloemen trekken een grote verscheidenheid aan insecten, waaronder bijen, hommels en vlinders.

Opgelet, zaden en bloemen zijn niet eetbaar, bevatten de giftige stof; Opiol, ook geen bladeren/stelen meer oogsten.

Zaai en plant dus elk voorjaar opnieuw Peterselie, het 2de jaar als insectenlokker en voor de zaden.

 

*Gezondheid

 

Vitaminen: A- B1- B2- B3- B5- B6- B11- C- E- K

Mineralen: Calcium- Fosfor- Ijzer- Kalium- Magnesium- Sodium- Zink 

Vezels

*Bewaren

 

Peterselie is na de pluk op z'n best, bewaren kan enkele dagen door in een glas water te zetten zoals een snijbloem of door de stengels met vochtig keukenpapier in te wikkelen en in de groentela van de koelkast te bewaren al dan niet in een plastic zakje, bewaartijd is dan ong. 1 week.

Naar keuze vers, versnipperd gebruiken, drogen of invriezen, zowel de steeltjes als de blaadjes.

Voeg toe aan het einde van de bereidingstijd.

 

Krulpeterselie  bloem/Blog Bezige Bij

Krul Peterselie bloem

Platte Peterselie bloem/Blog Bezige Bij

Platte Peterselie bloem


Verschillen

Krul Peterselie

petroselinum crispum

 

Platte Peterselie

petroselinum crispum neapolitanum

Peterselie (petroselinum crispum) wordt krulpeterselie genoemd.

Krulpeterselie herken je aan het helder frisgroene, sterk gekrulde, gekartelde blad.

In bloei heeft hij groengele, schermvormige bloemen. 

 

 

Smaak:

Krulpeterselie heeft een milde, frisse en kruidige smaak die zachter is dan die van platte peterselie. 

 

Het wordt voornamelijk gebruikt als garnering/decoratie van gerechten, vanwege de mildere smaak en sierlijke vorm, maar hij kan meer dan enkel mooi zijn.

Fijngehakt te gebruiken waar hij net dat beetje extra geeft, vooral in koude gerechten, bij salades, aardappelen of mayonaise. 

In warme gerechten als topping voor soepen, stoofschotels en omeletten.

Super om smaak toe te voegen aan kruidenboter, in dipsausjes en smoothies.

Peterselie (petroselinum crispum neapolitanum) wordt platte peterselie genoemd maar ook Bladpeterselie en Italiaanse Peterselie.

Platte Peterselie herken je aan het donkergroene platte, gladde blad wat lijkt op selderij en koriander.

In bloei heeft hij witgele schermvormige bloemen.

 

Smaak: 

Bladpeterselie heeft een frisse, peperige, en hartige smaak die sterker is dan die van krulpeterselie.

 

Gebruik fijngehakte bladpeterselie als garnering/decoratie op gerechten, zoals pizza of aardappelen. 

Het geeft een frisse, hartige smaak aan allerlei gerechten, soepen, salades, stoofschotels, roerbakgerechten, omeletten, gebakken aardappelen en groenteschotels. 

Verwerk in koude en warme sausen, in kruidenboter en mayonnaise.

Geeft een extra frisse smaak aan smoothies.                

    Oregano/Blog Bezige Bij

    Krul Peterselie

    petroselinum crispum

    Marjolein/Blog Bezige Bij

    Platte Peterselie

    petroselinum crispum neapolitanum

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.

    Maak jouw eigen website met JouwWeb