
Kruiden invriezen is een snelle, makkelijke manier om smaak, kleur en voedingstoffen te behouden.
Deze methode is enkel geschikt voor kruiden met zachte blaadjes zoals basilicum en peterselie.
Ze kunnen zowel nat als droog ingevroren worden, zo heb je tijdens de wintermaanden steeds kruiden op voorraad.
Beschadigde blaadjes wegnemen, de kruiden wassen door ze voorzichtig onder koud stromend water af te spoelen, leg op een propere doek.
Gebruik je pesticiden? Leg de kruiden dan even in een badje met een azijnoplossing, 1 deel azijn op 3 delen water, nog kort afspoelen nadien.
Waarom zou je dit gebruiken bij je eigen verse kruiden uit de tuin? Ik alleszins niet!
Droog invriezen, zorg dat de gewassen kruiden droog zijn, in z'n geheel plat in een vriesbestendig bakje of zakje leggen,
druk de lucht eruit en sluit goed af, minstens 1 jaar houdbaar.
Grof of fijn hakken kan ook maar met minder smaakbehoud.
Nat invriezen, mijn persoonlijke voorkeur, hak de kruiden fijn en vul er een ijsblokjesvorm mee, voeg water of olijfolie toe, naargelang smaak en toepassing,
verdeel de fijngehakte kruiden over de vakjes, minstens 6 maand houdbaar.
Bij nat invriezen hoeven de kruiden niet droog te zijn na het wassen.
Steek de blokjes nadien als ze bevroren zijn over in een bakje of zakje.
De blokjes zijn ideaal om toe te voegen bij het koken.
Nog handiger is de kruiden te pureren met een beetje water of olie en dan de ijsblokjesvorm te vullen.
Vergeet niet te labelen, inhoud+datum.
Wil je weten welke kruiden geschikt zijn om in te vriezen of beter gedroogd kunnen worden?
Reactie plaatsen
Reacties