Hoe droog ik kruiden?

Gepubliceerd op 31 juli 2025 om 22:06
Hoe droog ik kruiden/ Blog Bezige Bij

Drogen van kruiden is één van de oudste en meest natuurlijke methoden.

De perfecte manier om ze lang te bewaren en steeds voldoende voorraad te hebben.

 

Beschadigde blaadjes wegnemen, de kruiden wassen door ze voorzichtig onder koud stromend water af te spoelen, leg ze op een propere doek en dep eventueel met keukenpapier, hoe droger ze zijn, hoe minder lang het droogproces duurt.

 

Gebruik je pesticiden? Leg de kruiden dan even in een badje met een azijnoplossing, 1 deel azijn op 3 delen water, nog kort afspoelen nadien.

Waarom zou je dit gebruiken bij je eigen verse kruiden uit de tuin? Ik alleszins niet!

 

Drogen in de oven, leg de kruiden in één laag op bakpapier, netel/kaasdoek zodat ze mekaar niet overlappen.

Sommige ovens hebben een droogstand, liefst niet boven de 50 gr. voor meer behoud van kleur, geur en gezonde stoffen.

Zet de deur op een kier of open af en toe en veeg de condens weg, een oven met ventilator heeft de voorkeur.

Deze methode duurt het langst en is het duurst in verbruik.

 

Drogen in de voedseldroger, leg de kruiden in één laag op de roosters zodat ze mekaar niet overlappen.

Gebruik een lage temperatuur tussen 35 en 45 gr.

 De droger zorgt voor een gelijkmatige en gecontroleerde droging,

wat resulteert in langer houdbare kruiden met meer behoud van hun aroma en voedingsstoffen. 

Deze methode duurt minder lang en is goedkoper in verbruik.

 

Drogen aan de lucht, de meest natuurlijke methode en kost geen geld,

die ik meest toepas omdat ik het geluk heb om warme/hete/droge zomers te hebben in Hongarije.

Maak liefst kleine bosjes zodat er circulatie is, dit om schimmelvorming te vermijden.

Bind ze met een touwtje en hang op met de blaadjes naar beneden in een droge ruimte, 

bij mij hangen ze onder het overdekte terras, echter nooit in de zon want dit zorgt voor smaakverlies.

 

De kruiden zijn droog als ze bros aanvoelen en makkelijk verkruimelen,

rits ze van de takjes en bewaar in luchtdichte potjes op een donkere vochtvrije plaats.

Onbeperkt houdbaar maar met de tijd geur- en smaakverlies.

Niet meer gebruiken bij schimmelvorming of als ze slecht ruiken.

 

 

Vergeet niet te labelen, inhoud+datum.

 

Wil je weten welke kruiden geschikt zijn om te drogen of beter ingevroren kunnen worden?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb