Waterkers, het waterminnend kruid.

Gepubliceerd op 17 augustus 2025 om 14:23
Waterkers/Blog Bezige Bij

Wat is Waterkers?

 

Waterkers (Nasturtium officinale) ook wel watercresson, waterporselein, beeksalade of akkerkers genoemd.

Lid van de kruisbloemen familie en oorspronkelijk afkomstig uit Europa en Noord-Amerika.

 

Waterkers wordt vers en rauw of kort verhit gegeten.

De smaak is scherp en fris, doet denken aan radijs of mosterdblad.

 

Gebruik het in salades als frisse smaakmaker, als garnering bij vlees-en visgerechten, in een klassieke  waterkers/cressonsoep, romig en vol smaak, in smoothies voor een gezonde boost.

 

Ontdek hoe je Waterkers kweekt, verzorgt, oogst, bewaart en nog meer handige tips.


De waterrat.

 

Waterkers groeit van nature in en rond stromend, zuiver water.

Het vraagt meer aandacht en geduld dan tuinkers, toch kan het ook bij jou groeien, zelfs zonder vijver of beekje, in de tuin of in potten, zolang de grond maar doorlopend nat blijft.

 

Verwant met tuinkers maar toch zo verschillend.

Dit lees je in een ander blog.


Tuinkers/Blog Bezige Bij

Leuke Waterkers weetjes.

 

Wist je dat... Waterkers één van de oudste geneeskrachtige planten is?

In de oudheid werd het al ingezet tegen bloedarmoede en als tonicum voor extra energie.

 

Wist je dat...Waterkers de koningin van de bladgroenten wordt genoemd?

Het stond in 2014 zelfs op nummer 1 in een Amerikaanse lijst van meest voedzame groenten en kruiden.

Zaaien

Voorbeeld antwoord op de vraag. Voel je vrij om deze inhoud aan te passen met de echte informatie die je wilt delen.

Verzorging

Beschrijf de service die je wilt vermelden. Of voel je vrij om de inhoud aan te passen met de werkelijke informatie die je wilt schrijven.

Oogsten

Schrijf een beschrijving voor deze subkop of wijzig deze naar wens.

Bewaren

Gebruiken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb