
Wat is Salie?
Salie ( Salvia officinalis) ook wel Franse thee, ezelsoren of tuinsalie genoemd.
Lid van de lipbloemen familie en oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en de landen rond de Balkan in Zuid-Europa.
Het is een krachtig aromatisch kruid met een fluweelachtig grijsgroen blad,
Salie heeft een uitgesproken smaak, niet iedereen vindt het lekker maar in de juiste combinatie geeft het gerechten net dat tikkeltje extra.
Onmisbaar in klassieke Italiaanse gerechten (saltimbocca), geeft een unieke toets aan aardappelpuree en gnocchi, heerlijk bij wild,pasta, pompoen en bonen.
Ontdek hoe je Salie kweekt, verzorgt, oogst, bewaart en nog meer handige tips.
Reinigend kruid.
Salie, een veelvuldig inzetbaar kruid dat al eeuwen gebruikt wordt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.
In veel culturen werd en wordt nog steeds Salie gebruikt om te reinigen.
Het wordt gebrand om huizen en plaatsen te reinigen van slechte energie of om een nieuwe start te symboliseren.
Dit wordt smudging genoemd en gaat terug tot eeuwenoude gebruiken van inheemse volkeren.

Leuke Salie weetjes.
Wist je dat... Salie in de middeleeuwen bekend stond als het kruid dat onsterfelijkheid kon geven?
Wie Salie in de tuin had zou lang en gezond leven.
Wist je dat...de Romeinen salie zo waardeerden dat het plukken ervan een heus ritueel was, compleet met offers en speciale kleding.
Wist je dat...in Frankrijk tijdens de pestepidemie de zogeheten "vier rovers" zich beschermden met een mengsel waar Salie in verwerkt was?
Dit mengsel werd later bekend als "vier dieven azijn".
Reactie plaatsen
Reacties