
Wat is Snijselder?
Snijselder ( Apium graveolens secalinum) ook wel bladselder, struikselder of bosselderij genoemd.
Lid van de schermbloemen familie en oorspronkelijk afkomstig uit Europa en Azië, het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika, Siberië en de Kaukasus.
Het nichtje van de knolselder waarvan de knol gegeten wordt, de bleekselder en de groene selder waarvan de steel en het blad gebruikt wordt.
Snijselder vormt geen knol en ook geen dikke stelen maar een bos van fijne, sterk geurende bladeren.
Zowel de steeltjes als het blad worden gebruikt, de smaak is vergelijkbaar met peterselie, maar dan sterker.
Een klassieker in soepen, maar ook in stoofpotjes, roerbakgerechten, sauzen maar ook in roomkaas, als onderdeel van vullingen.
Fijngehakt in koude gerechten zoals salades, aardappel-en pasta sla.
Wordt ook gebruikt als specerij, specifiek om vlees te kruiden of verwerk het in een kruidenboeket samen met tijm en laurier voor bouillons en sauzen.
Ontdek hoe je Snijselder kweekt, verzorgt, oogst, bewaart en nog meer handige tips.
Een krachtig kruid.
Snijselder, een plant die makkelijk groeit en meermaals gesneden kan worden.
Pluk enkel wat je nodig hebt, knip de dikste stengels en bladeren af op ongeveer 4 centimeter boven de grond, de plant kan blijven groeien en nieuwe scheuten zullen ontstaan.
Zo kan Je doorlopend oogsten vanaf het voorjaar tot in de winter.

Leuke Snijselder weetjes.
Wist je dat... Snijselder in de middeleeuwen soms in bruidsboeketten werd verwerkt?
Dit stond symbool voor een gelukkig leven.
Wist je dat...Snijselder in oude kloostertuinen beschouwd werd als een zuiverend kruid voor lichaam en geest?
Wist je dat..de mensen vroeger wel eens Snijselder in de linnenkast legden als natuurlijk geurzakje?
Het is namelijk een sterke geur.
Reactie plaatsen
Reacties