Stevia, het zoete kruid.

Gepubliceerd op 15 augustus 2025 om 17:40
Stevia/Blog Bezige Bij

Wat is Stevia?

 

Stevia (Stevia rebaudiana) is een kruid uit de composietenfamilie en komt oorspronkelijk uit Brazilië  en Paraguay. 

Stevia wordt ook stepa, suikerplantje, honingkruid of honingblad genoemd. 

 

Het is een bijzonder plantje dat de laatste jaren steeds meer bekendheid kreeg als natuurlijke zoetstof.

De actieve stoffen in de Stevia bladeren, de steviolglycosiden, zijn vele malen zoeter dan suiker.

De blaadjes smaken opvallend zoet maar bevatten geen calorieën, ideaal dus voor wie graag zoet eet en drinkt maar  op z'n gewicht let en suiker wil vermijden.

In tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen komt Stevia rechtstreeks uit de natuur, geschikt voor diabetici omdat het de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloed.

 

Steviablaadjes worden vers gebruikt of gedroogd en gemalen.

Stevia geeft wel een iets andere smaak dan suiker met een langere, dropachtige nasmaak.

Een klein beetje is genoeg, teveel gebruiken kan de smaak bitter maken.

 

Je kunt op de blaadjes kauwen, wanneer het blad gekneusd wordt komt er een zeer zoete smaak vrij.

Gebruik het in thee, koffie, smoothies, limonade, fruit, vruchtenpunch  yoghurt of gebak.

 

Ontdek hoe je Stevia kweekt, verzorgt, oogst, bewaart en nog meer handige tips.


Honingachtig kruid.

 

Stevia is niet zomaar een trend.

Het is een plant met toekomst.

Het is een kruid dat perfect past bij een bewustere levensstijl waarin mensen gezonder en natuurlijker willen eten.

 

Ontdek hoe ook jij Stevia kunt kweken in de tuin of in potten.


Stevia/Blog Bezige Bij

Leuke Stevia weetjes.

 

Wist je dat... de Guarani-Indianen al eeuwen Steviablaadjes gebruiken?

Ze noemden het plantje "ca-a-he-ê" wat "zoet kruid" betekent.

Het werd door hun gebruikt als zoetstof, als natuurlijk medicijn en in de huidverzorging.

 

Wist je dat...de Zwitserse botanicus Moses Bertoni de plant ontdekte in 1887 tijdens een reis door Paraguay?

Hij noemde de plant Stevia Rebaudiana, ter ere van de Spaanse botanist Rebaudi die de zoete bestanddelen van de plant ontdekte. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.